Prešovskí poslanci neodsúhlasili predaj tenisových dvorcov

15.04.2003 Celý región

Mestské zastupiteľstvo (MsZ) v Prešove na svojom zasadnutí 31. marca neschválilo v majetkových prevodoch predaj tenisových kurtov na sídlisku II firme Tenis ...
Mestské zastupiteľstvo (MsZ) v Prešove na svojom zasadnutí 31. marca neschválilo v majetkových prevodoch predaj tenisových kurtov na sídlisku II firme Tenis Prešov, a. s. , v ktorej predsedom predstavenstva je exprezident VSŽ Anton Bidovský. V komplikovanom hlasovaní bolo za návrh schváliť tento predaj 13 poslancov, 16 však boli proti a jeden sa zdržal.

Primátor Prešova Milan Benč (SDĽ) v obsiahlej diskusii k návrhu odmietol obvinenia predovšetkým členov poslaneckého klubu štvorkoalície ANO, DS, SDKÚ, Smer, že porušuje sľub, ktorý zložil ako primátor. Konštatoval, že po tom, čo mestská rada 17. marca neschválila návrh na vykonanie tejto transakcie, sa rozhodol sám tento návrh predložiť parlamentu. \"Predkladám ho len preto, aby žiadatelia vedeli na čom sú a vy, poslanci musíte rozhodnúť, \" povedal.
Poslanec Jozef Kužma (štvorkoalícia) žiadal stiahnuť návrh z rokovania. Jeho predmetom je predaj stavieb a budov v areáli avšak na pozemku, ktorého vlastníkom je rodina Csatáryovcov z Prešova. V reakcii na Benčove slová, že podobne boli predané futbalový štadión a hádzanárska hala, Kužma reagoval slovami, že pod tými stavbami neboli žiadne problémové pozemky. Navrhoval vysporiadať vzťahy s vlastníkom pozemkov, napr. ich kúpou od Csatáryovcov. \"Nie sme proti športu, ale od roku 1951 mesto nevysporiadalo tento pozemok, \" poznamenal. Podporil ho aj kolega Vasil Janko slovami \"nemáme predávať to, čo nám nepatrí\".

Viacerí poslanci kritizovali aj nízku kúpnu cenu, a to 410 tisíc Sk, pritom na rozdiel od návrhu predloženého do mestskej rady zastupiteľstvo nemalo na rozhodnutie aj podmienku Tenisu Prešov, že investuje do areálu 4, 1 milióna Sk v najbližších štyroch rokoch.
Hlasovanie o prevode ukázalo, že Benč nemá jasnú väčšinu v parlamente. Okrem sedemčlenného poslaneckého klubu SDĽ - HZDS (pridal sa k nemu aj jeden nezávislý poslanec) má len sporadickú podporu väčšiny z 13-členného poslaneckého klubu KDH. Pritom záležitosť s pozemkami a s ochranou vlastníckych práv rozvírila v kuloároch počas prestávok diskusiu, či prešovské KDH vyznáva princíp úcty k súkromnému vlastníctvu ako základný pravicový postulát. Zvyšok hlasov z 31-členného parlamentu patrí štvorkoalícii.
 

Vyberte región